Portada

De Viquipèdia

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
711.867 articles
1.069 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Hierarchical clustering diagram.png
Article del dia
La taxonomia (del grec ταξις, taxis, "ordenament", i νομος, nomos, "norma" o "regla") és, en el seu sentit més general, la ciència de la classificació. Habitualment s'utilitza el terme per designar la taxonomia biològica, la ciència d'ordenar els organismes en un sistema de classificació compost per una jerarquia de tàxons aniuats. Actualment, existeix el consens dins la comunitat científica que la classificació ha de ser totalment consistent amb el que se sap de la filogènia dels tàxons, car només així donarà el servei que se n'espera des de la resta de branques de la biologia, però hi ha escoles dins la sistemàtica que defineixen amb matisos diferents la manera en què la classificació s'ha de correspondre amb la filogènia coneguda. - Vegeu informació sobre la imatge

Taxonomia

Hierarchical clustering diagram.png

La taxonomia (del grec ταξις, taxis, "ordenament", i νομος, nomos, "norma" o "regla") és, en el seu sentit més general, la ciència de la classificació. Habitualment s'utilitza el terme per designar la taxonomia biològica, la ciència d'ordenar els organismes en un sistema de classificació compost per una jerarquia de tàxons aniuats.

Actualment, existeix el consens dins la comunitat científica que la classificació ha de ser totalment consistent amb el que se sap de la filogènia dels tàxons, car només així donarà el servei que se n'espera des de la resta de branques de la biologia, però hi ha escoles dins la sistemàtica que defineixen amb matisos diferents la manera en què la classificació s'ha de correspondre amb la filogènia coneguda.Referèndum 1-O, Barcelona - Guinardó.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Referèndum 1-O, Barcelona - Guinardó.jpg

Votació en el Referèndum sobre la independència de Catalunya del primer d'octubre de 2017


Viquiprojecte Persones no-binàries.jpg
Projecte destacat
El Viquiprojecte Persones no-binàries és un Viquiconcurs que pretén fer créixer el nombre de biografies de persones no-binàries a partir de la creació i la traducció d'articles que en parlin.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Persones no-binàries

Viquiprojecte Persones no-binàries.jpg

El Viquiprojecte Persones no-binàries és un Viquiconcurs que pretén fer créixer el nombre de biografies de persones no-binàries a partir de la creació i la traducció d'articles que en parlin.
(Informació de la imatge)


1 d'octubre

Les forces armades d'Ucraïna creuen els rius Oskil i Síverski Donets, i alliberen la ciutat estratègica de Liman, que estava en mans russes des del maig.


30 de setembre

Vladímir Putin signa l'annexió russa de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Luhansk, i dels territoris de Kherson i Zaporíjia que havia reconegut com a independents el dia anterior.

30 de setembre

La Unió Europea tanca un acord per a intervenir el mercat elèctric comunitari enmig de la preocupació per les fugues de Nord Stream.


27 de setembre

El SIOCCAT comunica que quinze municipis de la Catalunya Nord seguiran l'exemple d'Elna i inclouran el català als seus plens.


Arbcom ru editing.svg


Viquitrobada 2021 - Nicolas Garcia 01.jpg

Nicolas Garcia, batlle d'Elna


Tendències


Avui fa 5 anys
Se celebra el Referèndum sobre la independència de Catalunya amb més de 2 milions de votants i amb violència per part del Cos Nacional de Policia espanyol i de la Guàrdia Civil Espanyola.
Avui fa 10 anys
Avui fa 100 anys
Comença a publicar-se a Barcelona el diari La Publicitat, que seria el principal òrgan del catalanisme.
Avui fa 175 anys
Neix Annie Besant, periodista i investigadora anglesa (m. 1933), el mateix dia que mor Rafael Esteve i Vilella, gravador valencià (n. 1772).

Intervenció policial a Institut Pau Claris de Barcelona l'1 d'octubre de 2017.jpg

La policia espanyola a l'Institut Pau Claris.